FORELDRETIPS
På denne siden vil vi legge ut ulike tips og god kunnskap som det kan være fint å ha med seg som foreldre til et barnehagebarn:)
"Det man hører glemmer man, det man ser husker man, det man gjør forstår man"
Loris Malaguzzi
Vi koser oss masse med musikk i hverdagene her i barnehagen. På fredager har vi ofte fredagsdisko! Det er en FEST. Dette tenker vi er godt og bra for alle kroppene, for fellesskapsfølelsen og det språklig.
Spotifylink til vår egen spilleliste finner du ved å trykker HER
TILVENNING
Vi er stolt av vår 20-årige måte å ta i mot nye barn på i denne barnehagen. Tilvenning og tilknytning er viktig for oss - og vi er opptatte av at alle barn er ulike og trenger derfor ulik tilnærming til dette nye stedet barnet skal forholde seg til. Vi tenker at god kommunikasjon med foreldre er avgjørende for å få til en god tilvenning og at det tar den tiden barnet (og foreldrene) måtte trenge for å få en GOD og TRYGG start hos oss! Nye barn kan få komme på besøk til oss før sommeren - det kan være fint med et lite treff med både barnehagen og nye voksne før ferien :) Vi har primærkontakt som følger barnet helt til vi opplever at barnet søker kontakt med noen av de andre voksne - barnet skal få utvide når det selv er klar for det.
Personalet skal sørge for at alle barn i barnehagen opplever trygghet, tilhørighet og trivsel i barnehagen"
fra Rammeplanen (Kunnskapsdepartementet, 2017, s. 20)
Mer utdypende forklaring om tilvenning, og annen relevant informasjon, sender vi ut i et informasjonsskriv i forkant av oppstart for nye barn :)
Les gjerne disse artikkelene om nettopp tilvenning, trygg oppstart og trygghetssirkelen. Trykk HER for å lese "Trygghetssirkelen som verktøy i tilvenningsperioden" og HER for å lese "Slik får du en god barnehagestart".
Glad i å lese artikler?
På denne siden her kan du finne en samling av gode artikler vi tenker er fint å ha med seg. De ansatte i denne barnehagen leser stadig artikler om barn, barnesyn, barns følelser, barneoppdragelse osv. Dette deler vi gledelig med hverandre og med dere! Vi kan høre litt rundt omkring fra foreldre i dag at et tema som går igjen om barna deres handler om grensesetting. Her er noen av artiklene som er lest i høst; vi mener disse kan bidra til å skape refleksjoner rundt nettopp dette og om rollen sin som forelder. Det er i tillegg noe vi som barnehageansatte har, og tar, med oss inn i arbeidet vårt med barna :)
Det finnes en god samling av innlegg hos BUFDIR (Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet) til deg som er forelder til barn i barnehagealder. Sjekk det ut HER
LES MED BARNET DITT
Hvorfor er det så viktig å lese for og med barn?
1. Høytlesning skaper gode relasjoner mellom voksne og barn! Barna får opplevelsen av å være prioritert – du gir av din tid. Å oppleve at voksne har TID, gir et grunnlag for barns trygghet og trivsel.
2.Det stimulerer barns fantasi og nysgjerrighet. Samværet omkring tekster har stor betydning for utvikling av fantasi og tenkning (Høigård, 2013, s.172).
3. «Daglig boklesing har stor betydning for utviklingen av barns språk» (Høigård, 2013, s.172). Barna vil kunne få et utvidet ordforråd gjennom litteratur - som ofte har et rikt og variert skriftsspråk. Høytlesning bidrar til bedre lese- og skriveferdigheter.
4. Barna får god øvelse i konsentrasjon og lyttekompetanse.
5. Barnet får mulighet til å få positive og gode erfaringer med lesing. Det kan skape økt leselyst når du legger til rette for de gode opplevelsene. Kanskje du vil oppleve at barna tar initiativ til å bli lest for, like mye som du tar initiativ til å lese (og kanskje mer!)
6. Vi får være språklige veiledere. Vi legger til rette for å få mange gode samtaler og diskusjoner. Lesing skaper dialog - og vi kan være med å utvide språk og forståelse gjennom dialogene som oppstår underveis.
7. Å lese bok er noe som kan gjøres overalt og "når som helst". Ta med bøker ut i hagen, på tur, i seng, i bil, på gulvet osv.,osv.!
8.Det kan gi både voksne og barn inspirasjon til videre lek, og dermed utvide lekekompetansen
9. Når dere leser sammen, deler dere også en kunstopplevelse. Vi kan vise barna mangfoldet av hvor mange ulike bøker som finnes - store, små, gamle, nye, myke, harde, pop up, vakre bilder, mye/lite farge ol.- og hvor mye forskjellig de kan innholdet. Kanskje bøkene kan leses i en selvbygget ytte, lyslenker - for å skape estetisk lesing: de får oppleve mer en selve boka, bruke ulike sanser.
HUSK:
Bøker er en forbruksvare - barn opplever og leser bøker på ulike måter, for eksempel: de bæres rundt, spises litt på, klemme, åpnes/lukkes, blar for å bla. Bøker blir ofte godt slitt og godt brukt. Plasser gjerne bøkene i en høyde der barna får tak i de selv - GJERNE med forsiden ut slik at de enkelt kan se hva de vil lese. Du kan enkelt fornye biblioteket deres gjennom bokbytte med andre venner, bruktbutikker, bokhandlere, bookis.no (Finn.no for bøker: TIPS!)
En bok trenger ikke å leses fra start til slutt - Det er ulikt hva barna opplever som spennende i å lese en bok (ofte ut i fra hva slags alder barnet er i). Noen ganger st
VINTER:
Ull - eller fleecebukse
Ull - eller fleecegenser
Ullvotter
Ullsokker
Romslig vinterdress med strikker
Tykk lue
hals/halslue
Vinterstøvler med plass til ullsokker
UTSTYRSLISTE
Dette er ikke en liste over hva barnet MÅ ha, men tips til hva vi ser at kan være greit å ha i barnehagen.
HELE ÅRET: Noe skiftetøy bør ligge i kurven til en hver tid. Sjekk gjerne at alt er der med jevne mellomrom. Etterfyll når dere får med dere tøy hjem i skittentøysnettet.
VÅR/HØST:
Parkdress/vindjakke og vindbukse
Cherrox / gummistøvler
Romslig regntøy med strikker
Gummivotter (helst ikke for store) Ullsokker
Tynne votter
Lue/pannebånd
Tykk genser og bukse
Undertøy (longs, trøye, body)
Husk å merke alt av klær og fottøy med barnets navn (evt. etternavn)!
TILBEHØR TIL SOVENDE BARN:
Vogn
Pose
Teppe
Myggnett
Regntrekk
Seler i vognen
Koseklut, smokk, bamse?
Lue (ikke for varm, og uten stropper under halsen) ?
Påskeaktiviteter
Det er mye gøy man kan gjøre sammen med barna inn mot påske. Her har vi samlet noe av det vi liker:
Farge eggeskall med naturlig farge: Servere fargerike egg til frokosten? Det finnes mange oppskrifter på nettet om hva slags ingredienser dere kan bruke for å få ulike farger. Både rødkål, løk, kaffe, chilli-pulver, gurkemeie, rødbeter, spinat gir kraftige og morsomme farge på eggeskallet. Koke opp i vann og la eggene ligge i laken over natten :)
Mal påskeegg: Stikk et hull i hver ende av egget og blås ut innholdet. Nå kan dere male på eggene :) Dere kan brekke fyrstikker i mindre biter og knyte tråd rund - stikk fyrstikken ned i hullet på toppen av egget, slik at dere kan henge de opp til pynt! Innholdet i eggene dere tømmer kan brukes til å lage eggerøre, omelett osv.
Lage små påskekort: Dette er noe som alltid er koselig både å få og gi! OM ikke barna kan skrive finnes det mange andre måter å gjøre det på slik at de opplever at de har bidratt, laget noe fint og kan få gi videre. Klippe, lime, farge, klistremerker pynter enkelt opp småkort.
Så karse eller tørka erter: dette kan feks sås i et eggeskall og dermed se veldig pyntet og fint ut når det begynner å gro. Spennende for barna å være med i hele prosessen, så, vanne og se at det gror - og dette er to typer som gror fort!
Ha en GUL dag: Pynt dere i gult, finn frem mange gule gjenstander hjemme, spis gule ting, La kreativiteten blomstre!
KILDER
- Farging av eggeskall: https://www.godt.no/oppskrifter/egg/9627/paaske-farge-egg-med-naturlige-farger
- Rammeplan for barnehagen, Kunnskapsdepartementet, 2017: https://www.udir.no/contentassets/7c4387bb50314f33b828789ed767329e/rammeplan-for-barnehagen---bokmal-pdf.pdf